Wat

is schrijfbalans?

Waarom schrijfbalans?

Wie

is schrijfbalans?

Hoe

schrijven leerlingen?

Wat

zeggen leerkrachten?

Welke zijn andere UCLL-taalprojecten?


Wat is schrijfbalans?


Schrijfbalans is een PWO-project van het expertisecentrum Art of Teaching van UCLL (2023-2025), in samenwerking met 5 scholen. 

Schrijven is en blijft een moeilijke vaardigheid. De rol van taalbeschouwelijke input tijdens het schrijfproces is daarbij onderbelicht gebleven. In Schrijfbalans onderzoeken we hoe expliciete instructie van taalbeschouwelijke basiskennis voor, tijdens en na het schrijven de schrijfvaardigheid van leerlingen kan verbeteren. 


Onze onderzoeksvragen:

  • Welke taalbeschouwelijke leerinhouden over het taalsysteem bieden leerlingen ondersteuning in het schrijfproces? 
  • Welke didactische handvaten bieden taalleraren ondersteuning om directe instructie van taalbeschouwingsonderwijs krachtig te integreren in schrijfdidactiek? 


Hieronder vind je de stappen die we gezet hebben om deze vragen te beantwoorden met telkens een link naar onze belangrijkste onderzoeksresultaten. 

  • Een online survey bij 262 leraren. De resultaten van deze survey vind je hier. (link naar wat zeggen leraren) 
  • Een corpusanalyse van 200 leerlingteksten. De resultaten van de corpusanalyse vind je hier (link naar hoe schrijven leerlingen)
  • De ontwikkeling van een didactisch model: ontdek de schrijfschijf hier.
  • Het ontwerp en de try-out van tien lesscenario’s. Die kan je hier vinden.



Waarom schrijfbalans?


Sterk schrijfonderwijs blijft een knelpunt in het lager en secundair onderwijs. Met Schrijfbalans onderzoeken we hoe directe instructie van taalbeschouwelijke basiskennis in de lessen schrijven kan leiden tot een betere schrijfvaardigheid. 

Hier vind je een aantal belangrijke bevindingen rond schrijfonderwijs en taaldidactiek die een aanleiding vormden voor dit project. 

  • Peilingstoetsen Nederlands

    Uit de meest recente peilingstoetsen Nederlands van de derde graad basisonderwijs (2018) en de eerste graad secundair onderwijs (2022) blijkt dat beduidend minder leerlingen de eindtermen schrijven behalen dan het geval is voor de andere getoetste eindtermen. Zo blijkt uit de peilingstoets voor Nederlands in de derde graad basisonderwijs (STEP, 2018) dat m.b.t. vormelijke correctheid (niet spelling) 40% van de leerlingen onder het minimumniveau scoort voor het teksttype de oproep, 34% voor het teksttype de uitnodiging, 48% voor een brief met instructies en 48% voor het schrijven van een verslag. Ook op de praktische proef schrijven voor de eerste graad secundair onderwijs komt naar voren dat leerlingen meer moeite hebben om de eindtermen voor schrijven te behalen dan de andere getoetste eindtermen. Zowel in de A-stroom als in de B-stroom maakt minder dan 50% van de leerlingen geen fout m.b.t. de beoordelingscriteria signaalwoorden, woordkeuze, interpunctie, zinsbouw, en spelling. (STEP 2022).  


    De eindrapporten van de peilingstoetsen voor de eerste graad secundair vind je hier. 


    De eindrapporten van de peilingstoetsen voor de derde graad basisonderwijs vind je hier.

  • Naar een talenonderwijs in topvorm

    Het rapport ‘Naar een talenonderwijs in Topvorm’ van het Vlaams Talenplatform geeft de bevindingen weer van een brede bevraging bij taalleraren secundair onderwijs (n=1033). Hieruit blijkt dat taalleraren de lat hoger willen voor kennis en evaluatie. Ze vragen om een grotere focus op kennis en verdieping. 47.51% van de respondenten meent dat er in de eerste jaren van het secundair onderwijs binnen het talenonderwijs meer gewicht moet worden toegekend aan kennis. 


    Hier kun je het volledige rapport lezen.

  • Effectief schrijfonderwijs

    Over effectieve schrijfdidactiek bestaat al een grote wetenschappelijke basis. Een greep uit wat we weten dat werkt: expliciete instructie van schrijfstrategieën, samenvatten, productgerichte doelstellingen formuleren, oefenen op zinnen combineren, modelteksten en succescriteria aanbieden, onderzoekend leren, samenwerkend leren, observationeel leren, voedende feedback geven, integratie van technologie, betekenisvolle taken vooropstellen, teksten reviseren, writing to learn, genre-instructie en genre-gebaseerd schrijven in andere vakgebieden, strategisch inzetten van de moedertaal, enzovoort. De rol van expliciete instructie van taalbeschouwing in het schrijfproces is daarbij onderbelicht gebleven. Daar focussen we daarom op in Schrijfbalans.  


    De Taalunie bracht de kennis over goede schrijfdidactiek voor basisonderwijs en secundair onderwijs samen: https://taalunie.org/dossiers/56/schrijfonderwijs 

  • The writing revolution

    Ook in het Angelsaksische Onderwijs is de versterking van het schrijfonderwijs een prioriteit. Toonaangevend is daarbij The Writing Revolution. Opvallend is de aandacht voor expliciete strategie-instructie en de expliciete aandacht voor taalbeschouwelijke aspecten zoals zinsbouw in het schrijfproces. Ook in schrijfbalans brengen we die aandacht voor taalbeschouwing binnen in de schrijfdidactiek.  


    Hier kan je meer lezen over The Writing Revolution: https://www.thewritingrevolution.org/ 


Wie is schrijfbalans?


team Schrijfbalans

Vier taallectoren van de lerarenopleiding lager en secundair onderwijs van UCLL vormen samen het onderzoeksteam Schrijfbalans:

  • Anne Decelle (projectleider, BaSO UC Leuven)
  • Kristien Coussement (BaLO UC Leuven)
  • Martien Geerts (BaLO, UC Limburg)
  • Nele Driessen (BaSO, UC Limburg)


Voor het project Schrijfbalans hebben ze met veel plezier en enthousiasme twee jaar samengewerkt, elk vanuit hun eigen expertise. Een boeiende rit, waarvan u het resultaat op deze website kan terugvinden.

projectscholen

De volgende zes projectscholen hebben meegewerkt aan Schrijfbalans:

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Hoe schrijven leerlingen?


Welke taalbeschouwelijke noden komen naar voren uit teksten van leerlingen? Om die vraag te beantwoorden hebben we een corpusanalyse uitgevoerd op 200 teksten van leerlingen van de derde graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs. De resultaten kunnen je helpen om de meest relevante taalbeschouwelijke focus te kiezen voor je schrijflessen. 

Bekijk hier hoe we de corpusanalyse hebben aangepakt en wat de resultaten zijn:


> Wat zijn de meest voorkomende taalbeschouwelijke problemen in teksten van leerlingen?

(bijlage a)


> Hoe kies ik voor elk teksttype de gepaste taalbeschouwelijke focus? (bijlage b)


> Hoe kan ik differentiëren in taalbeschouwelijke focus?

(bijlage c)


Wat zeggen leerkrachten?


Hoe denken leraren zelf over hun schrijfonderwijs? We vroegen het aan 262 leraren basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen en Brussel. 

In deze video lichten we de resultaten van de bevraging toe:

Meer lezen? We publiceerden de resultaten van de online survey in de conferentiebundel van de 37ste HSN-conferentie. Je kan ze hier lezen: https://hsnbundels.taalunie.org/bijdrage/schrijfdidactiek-in-balans-taalbeschouwing-integreren-in-schrijflessen/ 




> Hoe vaak schrijven leerlingen in de les? Ontdek het antwoord.


>   Welke aspecten van krachtige schrijfdidactiek zijn ingeburgerd in de praktijk? Ontdek het antwoord.


>   Wat zijn volgens leraren de grootste problemen in schrijfproducten van leerlingen? Ontdek het antwoord.


> Op welke manieren integreren leraren taalbeschouwing en taalvaardigheid? Ontdek het antwoord.