Hoe stimuleer je een positief-talige grondhouding bij schrijfopdrachten?
Schrijven is voor veel leerlingen een uitdagend proces. Sommige leerlingen voelen zich onzeker wanneer ze aan een schrijftaak moeten beginnen. Krachtig schrijfonderwijs is pas mogelijk als er in de klas een positief schrijfklimaat heerst. Het is belangrijk dat leerlingen inzien dat schrijven een krachtig middel is om hun gedachten te uiten en dat ze geloven in hun eigen kunnen om deze vaardigheid te ontwikkelen. Aanmoediging van de leraar is daarbij onontbeerlijk.
Leerlingen zijn ook vaak gemotiveerder om te schrijven als het onderwerp hen persoonlijk aanspreekt of als ze er graag meer over willen ontdekken. Je kunt variatie aanbrengen in schrijfopdrachten door leerlingen uit verschillende mogelijkheden te laten kiezen.
Daarnaast zijn tijd en rust om te schrijven essentieel om een positieve schrijfhouding, schrijfdurf en creativiteit bij leerlingen te bevorderen. Leerlingen kunnen pas echt groeien in schrijfvaardigheid als ze regelmatig de gelegenheid krijgen om te schrijven, als de complexiteit van schrijftaken geleidelijk toeneemt en de begeleiding stapsgewijs wordt afgebouwd. Als leraar draag je bij aan een positieve talige grondhouding door hoge verwachtingen te stellen en die consistent te ondersteunen.
Idealiter ligt het verwachte schrijfniveau van een schrijftaak net iets boven het huidige schrijfniveau van de leerlingen, zodat ze bij elke opdracht vooruitgang kunnen boeken. Door duidelijk te maken dat fouten maken onderdeel is van het leerproces, en door leerlingen de kans te geven hun werk te herzien en te verbeteren, bevorderen we een growth mindset. Zo leren ze vertrouwen op hun eigen leervermogen. Het is belangrijk dat schrijftaken uitdagend maar haalbaar zijn – mede dankzij de ondersteuning die je als leerkracht biedt. Wanneer hun teksten daadwerkelijk worden gelezen, kunnen leerlingen trots zijn op wat ze hebben geschreven.
Om de schrijfmotivatie te verhogen, kan je leerlingen bij schrijfopdrachten zelf het doelpubliek, het concrete onderwerp en/of het gewenste ondersteuningsniveau laten bepalen. In onze lesscenario’s vind je aan het einde steeds suggesties voor variaties op dezelfde opdracht, waaruit leerkrachten en eventueel ook leerlingen kunnen kiezen.